Arteriosclerose 

Als er bij u een afwijking in één van de slagaderen is vastgesteld, spreken we van arteriosclerose. Deze afwijking is het gevolg van de afzetting van vet in de wand van de slagader en van verkalking van de wand van de slagader. Het is een verouderingsproces van de slagaders, dat al na het twintigste levensjaar op gang komt.

Verschijnselen
Vernauwing of afsluiting van een slagader heeft tot gevolg dat er minder bloed door kan stromen en dat de weefsels die van dat bloedvat afhankelijk zijn, te weinig bloed (dus zuurstof) krijgen. Het gevolg daarvan kan zijn dat u, als het een slagader naar uw been betreft, na een klein stukje lopen pijn krijgt in de kuit. Na korte tijd rusten verdwijnt de pijn en kunt u weer een stukje lopen (etalagebenen). Het kan zelfs zo zijn dat er maar heel weinig bloed naar uw been stroomt, zo weinig dat u helemaal niet meer kunt lopen en in rust zelfs al pijn heeft. Wanneer het de halsslagader betreft, kunt u bijvoorbeeld spraakstoornissen, blindheid of verlammingen krijgen die van voorbijgaande aard of zelfs blijvend kunnen zijn.

Oorzaken en risicofactoren voor arteriosclerose
De oorzaak van arteriosclerose is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat de aanwezigheid van bepaalde risicofactoren het proces van slagaderverkalking aanzienlijk kan versnellen.

Hier volgt een overzicht van de risicofactoren die een rol spelen in het proces van arteriosclerose;

  • Roken; Dit is de belangrijkste risicofactor. Door het roken komen veel schadelijke stoffen in het bloed terecht. Deze stoffen beschadigen de vaatwand. Roken is een risicofactor die u zelf in de hand heeft.
  • Hoge bloeddruk; Als de druk in de bloedvaten te hoog oploopt kan dat beschadiging van de vaatwand geven. Hierdoor versnelt het proces van slagaderverkalking.
  • Diabetes mellitus; Suikerziekte versnelt het optreden van slagaderverkalking. Door het glucosegehalte van het bloed   
    met dieetmaatregelen en medicijnen binnen 
    redelijke grenzen te houden wordt dit verhoogde risico zoveel mogelijk beperkt.
  • Cholesterol; Een te hoog cholesterolgehalte van het bloed heeft ook een schadelijke invloed op de vaatwand.
  • Overgewicht en te weinig bewegen; Deze risicofactoren kunnen zowel direct als indirect van invloed zijn op het proces van aderverkalking. Overgewicht gaat vaak samen met diabetes, een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Ook gaat overgewicht vaak gepaard met slechte voedingsgewoonten en te weinig bewegen.
  • Geslacht; Bij vrouwen bieden de geslachtshormonen een geringe bescherming tegen slagaderverkalking.
  • Hart-en vaatziekten; Komt deze op jonge leeftijd in de familie voor, dan is er een grote kans op arteriosclerose.           

Behandeling
Arteriosclerose kan niet genezen. Er zijn een aantal factoren waar u zelf aan kan werken;

  • Roken is een risicofactor die u zelf in de hand heeft. Wilt u een verdere voortschrijding van de    arteriosclerose voorkomen, dan moet u –actief, maar ook passief – stoppen met roken.
  • Hoge bloeddruk is te behandelen met dieetmaatregelen en medicijnen.
  • Door het glucosegehalte van het bloed met dieetmaatregelen en medicijnen binnen redelijke grenzen te houden wordt dit verhoogde risico zoveel mogelijk beperkt.
  • Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed kan erfelijk zijn. Behalve een goed dieet zijn vaak medicijnen nodig om het cholesterolgehalte te verlagen.
  • Overgewicht gaat vaak gepaard met slechte voedingsgewoonten en te weinig bewegen. Afvallen en meer lichaamsbeweging zijn noodzakelijk om de verdere ontwikkeling van vaatziekten tegen te gaan.
  • Gezond eten; minder vet en koolhydraten. Met name verzadigde vetzuren (roomboter, vlees en kaas) verhogen het cholesterolgehalte in het bloed. Het is beter het gebruik hiervan te beperken en te vervangen door onverzadigde vetzuren (plantaardige vetten, olijfolie en vis).

Hiernaast kan, afhankelijk van de ernst van de situatie, besloten worden tot de volgende specifieke behandelingsmogelijkheden:

  • De conservatieve behandeling; deze behandeling richt zich op verdere beperking van de risicofactoren. Wanneer de vernauwing niet ernstig van aard is kan met looptraining en eventueel het gebruik van bloedverdunnende medicijnen de situatie aanzienlijk verbeteren.
  • Dotteren; hierbij wordt een slagader aangeprikt en een catheter met aan het eind een leeg ballonnetje in de slagader gebracht. Door het opblazen van het ballonnetje ter plaatse van de vernauwing, wordt deze vernauwing opgerekt. Het bloedvat wordt dan weer beter toegankelijk. Tegenwoordig is het mogelijk om deze ingreep te combineren met het plaatsen van een buisje (een ‘stent’) in het opgerekte bloedvat, waardoor na het oprekken het bloedvat wijder blijft. Deze methode is weinig belastend, kan soms poliklinisch worden verricht en kent zelden ernstige complicaties.
  • Operatieve behandeling; er zijn verschillende operaties mogelijk. Een slagader kan worden ‘schoongemaakt’ door met een operatie de verkalking ter plaatse van de vernauwing weg te halen of het bloedvat ter plaatse van de vernauwing wijder te maken. Deze operatie vindt met name plaats bij een vernauwing in de halsslagader.

Bij de meeste andere verstopte slagaders wordt een omleiding gemaakt waarbij een vaatprothese of een ader wordt gebruikt (bypass = bloedvatoverbruggingsoperatie).

De keuze van de operatie is uiteraard van vele zaken afhankelijk.              

Bronnen
http://www.chirurgenoperatie.nl/pagina/vaatchirurgie/atherosclerose.php
http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/vaatlijden.htm

Maak jouw eigen website met JouwWeb