Incontinentie

Incontinentie betekent dat u geregeld tegen uw wil in urine verliest. Dit kan tijdelijk zijn, maar ook van langere duur. Urineverlies kan heel wat gevolgen hebben. Misschien vermijdt u het op bezoek gaan bij anderen, stopt u met sporten en gaat u niet meer mee met uitjes.

Veel mensen durven niet open en eerlijk over urineverlies te praten. Omdat veel mensen zich voor hun probleem schamen, gaan zij niet naar de huisarts. Dat is jammer, want de kans is groot dat de klachten verholpen of verminderd kunnen worden.

 Verschillende vormen van urineverlies

Inspanningsincontinentie:

  •  U verliest alleen urine bij lachen, hoesten, rennen enzovoort.

Aandrangincontinentie:

  •  U voelt plotseling een sterke, niet te onderdrukken aandrang om te plassen.

Overloopincontinentie:

  • U verliest de hele tijd druppeltjes urine, ook ’s nachts. U voelt wel aandrang, maar het lukt niet om ‘alles uit te plassen’.

Behandeling
Voor elke vorm van urineverlies is er een andere behandelmethode. Ga daarom eerst langs bij de huisarts, die kan vertellen wat voor behandeling het beste voor u is.

De behandelingen bestaan uit combinaties van bekkenfysiotherapie voor de bekkenbodem, blaastraining en aanpassing van het toiletgedrag.

Soms zijn medicijnen ook nuttig. Als dit allemaal niet werkt, is het belangrijk goed opvangmateriaal te kiezen. Voor deze materialen kunt u terecht bij uw apotheek. De medewerkers kunnen u informeren en adviseren bij de keuze. Vaak zijn er gratis proefpakketten. De meeste apotheken kunnen de grote pakken bij u thuisbezorgen, in een onopvallende verpakking.

Wat gaat er mis?
Urineverlies kan veel oorzaken hebben.
De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Het zenuwstelsel is beschadigd
  • Er zijn problemen met de blaas
  • De sluiting tussen blaas en plasbuis werkt niet goed
  • De bekkenbodemspieren werken niet goed
  • De plasbuis is vernauwd

Er zijn ook aandoeningen die urineverlies veroorzaken, bijvoorbeeld diabetes, MS of een hernia. Urineverlies kan ook een bijwerking zijn van medicijngebruik. Dit geldt voor de plastabletten. De naam zegt het eigenlijk al. Andere oorzaken zijn de overgang, er aanleg voor hebben en overgewicht. Het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is. Als deze oorzaak bekend is, kan een behandeling beginnen.

 

Bron;
S. Kollaard, Zorgboek urineverlies

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb